Οι ιδρυτές

Οι χώροι στους οποίους στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για τον Πολιτισμό της Ελιάς, του Λαδιού και των Μύλων και ο Εξοπλισμός ενός Νοικοκυριού της Κρητικής Υπαίθρου ανήκαν στην «καπετανοοικογένεια», των Πρινάρηδων και περιήλθαν ως οικογενειακή περιουσία από κληρονομία στον Μιχάλη Επαμ. Πριναράκη. Οι χώροι ανακαινίσθηκαν, προσαρμόστηκαν, εξοπλίστηκαν και συνεχίζουν να λειτουργούν αποκλειστικά με χρήματα που διέθεσαν και διαθέτουν οι ιδρυτές, Μιχάλης και Αγγελική Πριναράκη.

Μιχάλης Επαμ. Πριναράκης

Κατάγεται από την ιστορική οικογένεια των Πρινάρηδων του Δαμαβόλου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Από μικρή ηλικία στράφηκε στην επιστήμη και των πολιτισμό και με αυτούς του χώρους ασχολήθηκε όλη του τη ζωή με την επιδίωξη να προσφέρει επιστημονικό και κοινωφελές έργο.

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και ασφαλιστικές επιστήμες στην Αγγλία. Είναι από τους πρωτοπόρους επιστήμονες στον χώρο των ασφαλιστικών επιστημών της χώρας με πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό και διδακτικό έργο. Έχει εργαστεί σε διευθυντικές και ανώτατες διοικητικές θέσεις ως Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις του άλλοτε Ομίλου επιχειρήσεων της Εμπορικής Τράπεζας.

Έχει ασχοληθεί συστηματικά για περισσότερα από 50 χρόνια με τον Κρητικό Πολιτιστικό Κίνημα. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ. Συνεργάστηκε με την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Π.Α.) ως πρόεδρος της τοπικής επιτροπής του κληροδοτήματός της (Endowment fund) που αποτέλεσε πηγή χρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και του Βοτανικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως και του Συλλόγου Χρωμοναστηριανών Αττικής «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ». Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας Χρωμοναστηρίου «Ο Μύλος του Πρινάρη» και έφεδρος λοχαγός του Ε.Σ.

Μέσα από τη δράση του και τις προσωπικές του προσπάθειες και ενέργειες έχει προσφέρει στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κρήτης αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου.

 

 

Σημείωση: Η επικαιροποίηση της ιστοσελίδας κρίθηκε απαραίτητη:

  1. Ύστερα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες που ανέπτυξε η Π.Ε.Χ. «Ο Μύλος του Πρινάρη» από τον Αύγουστο ου 2007 που άνοιξε τις πύλες της μέχρι και σήμερα που πλησιάζουν αν δεν υπερβαίνουν τις 150.
  2. Ύστερα από τις μεταβολές που έγιναν με τη συμμετοχή της εταιρίας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader, που αξιολογήθηκε με την 1η βαθμολογία, μέσω του Ο.Α.Δ.Υ.Κ. νυν Οργανισμός Αναπτύξεως Κρήτης  (Ο.Α.Κ.), σε ότι αφορά:
    1. την εισαγωγή και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας
    2. την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ξενάγησης σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα)
    3. επεξεργασία, υλοποίηση και εγκατάσταση σε ψηφιακή μορφή της απαραίτητης μουσειολογικής μελέτης που αποτελεί προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό του πολιτιστικού χώρου σε μουσειακό
    4. λοιπά μικρότερης σημασίας και οικονομικής αξίας έργα με συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανερχόμενο στο ποσό των 48.562,21 ευρώ.