Εκδόσεις Ιστορίας - Λαογραφίας

Μεγαλώνοντας στη σκιά των πολεμιστών και των πολέμων, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα, 2015

Στη σκιά των προγόνων μας πολεμιστών που κοσμούσαν άρματα ζωσμένοι με τις φωτογραφίες τους, τους τοίχους της μεγάλης σάλας στο σπίτι μας στο χωριό, μαζί με τη στολή, τα παράσημα το ξίφος και το πηλίκιο του Αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής πατέρα μας. Καθώς αι όχι μόνο των πολεμικών συρράξεων στις οποίες ενεπλάκη η παρτίδα μας στη διάρκεια της ζωής μας, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Αλβανικό Μέτωπο, Μάχη της Κρήτης που από τόσο κοντά ζήσαμε, και στη συνέχεα ο Εμφύλιος. Υπήρξαν όμως και οι ανελέητοι πόλεμοι που δέχτηκα τόσο στους επιχειρηματικούς χώρους όσο και στους χώρους πολιτισμού που επιχείρησα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Πέρα από την επιστημονική μου κατάρτιση, οι ηθικές αρχές που κουβαλούσα από τους γονείς μου και τους δασκάλους μου ήταν τα προσόντα μου. Φιλόδοξο άτομο με σοβαρότητα και αντικρίσματα στις φιλοδοξίες μου. Το σημαντικότερο μήνυμα που στέλνει τούτο το έργο είναι το «Ειρήνη Ημίν». Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από αυτά που μας ενώνουν, σαν ανθρώπους, σαν συναδέλφους και σαν Έλληνες. Ας βάλουμε μπροστά τούτα τα σημαντικά που μας ενώνουν κι ας παραμερίσουμε με τα λίγα ασήμαντα που μας χωρίζουν. Θα γίνουμε όλοι καλλίτεροι και για τους εαυτούς μας για τους αυτούς μας και για τους άλλους και τον τόπο μας.

Ελευθέριος Βενιζέλος - Κρητική Χωροφυλακή. Βίοι Παράλληλοι. Αφιέρωμα στα εκατό χρόνια της Κρήτης με την Ελλάδα, εκδ. ΑΒΕΛ, Αθήνα, 2013

Ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και το ξεκίνημα του μεγάλου Κρητικού οραματιστή των εθνικοπατριωτικών ιδεωδών για την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, που η απουσία της ελληνικής ομοψυχίας ματαίωσε όταν και η Τουρκία με τη συνθήκη των Σεβρών, το είχε αποδεχτεί. Ένας πολιτικός που βρήκε τα σύνορα της Ελλάδας στη Λαμία και τα έφτασε έστω στη Δυτική Θράκη. Κι επιχείρησαν δώδεκα φορές, έλληνες πολίτες να τον δολοφονήσουν, τον καταδίκασαν μια φορά σε θάνατο και τον αναθεμάτισαν μια φορά με τον χειρότερο αναθεματισμό το «πετρανάθεμα». Γνωστό ακόμα που απαγόρευσαν στη σωρό του να περάσει από την Αθήνα.

Όλη η αγωνιστική, διπλωματική και πολιτική του δράση που δεν το ‘χε σε τίποτα να βγάλει το καμηλό και τη ρεντιγκότα, τα γάντια και τα λουστρίνια του διπλωμάτη, να βάλει τα στιβάνια, να ζωστεί τα φυσεκλίκια, να αρπάξει το ντουφέκι και να ανέβει στο βουνό όταν η πατρίδα τον καλούσε.

Κρητικά Ανέκδοτα - Πριναρότσιτες, εκδ. Σμυρνιωτάκης, 2007

«...με τις Πριναρότσιτες, ειλικρινά το λέω αυτό, ξεκινά μια νέα επανάσταση στη Λαϊκή Αφήγηση. Το ότι ο ίδιος είναι δημιουργικός και σύγχρονος ερευνητής, υποκείμενο δηλαδή και αντικείμενο και τους δυο ρόλους τους επιτυγχάνει με τέλειο τρόπο, δε μπορεί να μείνει απαρατήρητο....».

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνων

«Μια ανεξάντλητη πηγή της λαογραφικής πληροφόρησης, μια ατέλειωτη, σειρά εικόνων της καθημερινής ζωής στα χωριά της Κρήτης έως τα μέσα του περασμένου αιώνα, δοσμένο με τη θυμοσοφική κρίση και τη χωρατατζίδικη διάθεση των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ένα βιβλίο που προσπαθεί να διάσωση ό,τι περισσότερο απειλείται να χαθεί: το γέλιο, την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά...»

Ελευθερία Γιακουμακάκου, Γλωσσολόγος - Διαλεκτολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Σύνταξης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

«Ο Πριναράκης είναι ο πρώτος και καλλίτερος αφηγητής του ησιού. Ο πρώτος και αναμφισβήτητος ανεκδοτολόγος ασύγκριτος παραμυθάς και αναμορφωτής του λαϊκού λόγου, του ανεκδότου και του χωρατού. Έχει το μέγα χάρισμα να επικοινωνεί με την ψυχή του ακροατή του, του μορφωμένου και του αγράμματου.»

Νίκος Αγγελής, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας - Ευθυμογράφος

Λαϊκά ήθη και έθιμα της κρητικής υπαίθρου - Η ταυτότητα της Κρήτης, εκδ. Σμυρνιωτάκης, Αθήνα, 2006

Ο Μιχάλης Πριναράκης ανήκει σε εκείνη τη γενιά που από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 εγκατέλειψε την Κρήτη αναζητώντας αλλού μια καλλίτερη ζωή. Φορτωμένη με αρνητικά βιώματα η ζωή της κρητικής υπαίθρου, που την έκανε ακόμα δυσκολότερη η γερμανική κατοχή. Οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ποτέ και αποτίναξαν από πάνω τους τούτα τα σκληρά βιώματα. Κάποιοι άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Μιχάλης Πριναράκης, τα διαφύλαξαν σαν κάτι πολύτιμο βαθιά στην ψυχή τους και όταν πια οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές, τα ανέσυραν με στοργή και αγάπη περίσσεια, τινάξανε από πάνω τους τις σκόνες της μιζέριας και τις στάχτες της κατοχής και τα έκαναν ζύμη και προζύμι για να ζυμώσουνε το πρόσφορο του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, μετατρέποντας τα σε ιστορία και παραμύθι, μαντινάδα και τραγούδι, αγαπησιάρικο και ερωτικό, για να το μοιάσουν αντίδωρο σε όσο το δυνατόν περισσότερους Κρητικούς και μη, καθιστώντας του κοινωνούς του κρητικού λαϊκού πολιτισμού και του κρητικού πνεύματος.

Παγκρήτιος Ένωσις 1941 - 1991, Έκδοση Παγκρητίου Ενώσεως, Αθήνα, 1992

Επί προεδρίας του στην «Παγκρήτιο Ένωση», ο Μιχάλης Επ. Πριναράκης είχε την ιδέα να αναλάβει την ευθύνη να επιμεληθεί την έκδοση ενός πολυτελούς τόμου - ταυτότητας του κορυφαίου κρητικού σωματείου που ξεκίνησε τα μαύρα χρόνια της κατοχής ως αντιστασιακή οργάνωση το 1941, Εθνική Κρητική Οργάνωση, Ε.Κ.Ο. της οποίας τα μέλη όταν έφυγαν οι Γερμανοί, παρήλασαν κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις με ένοπλο τμήμα περίπου 200 ανδρών που αργότερα υπήρξαν τα ιδρυτικά μέλη της Π.Ε. Στη συγγραφή τούτου του έργου επιστράτευσε ο πρόεδρος Μιχ. Πριναράκης και το φίλο του συγγραφέα Δημήτρη Αετουδάκη. Ο τόμος - ταυτότητα της Π.Ε. υπεβλήθη επί προεδρίας Γεωργίου Σγουράκη στην Ακαδημία Αθηνών που τίμησε το κορυφαίο κρητικό σωματείο με το βραβείο της για την ιστορία και τις δραστηριότητές του.

 

Επιστημονικές εκδόσεις

Τι μπορεί να προσφέρει η Ιδιωτική Ασφάλιση στον Έλληνα Καταναλώτή, 2001

Άρθρο με θέμα «Τι μπορεί να προσφέρει η Ιδιωτική Ασφάλιση στον Έλληνα Καταναλώτή». Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ομώνυμο πανελλήνιο συγγραφικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.). Το πρώτο βραβείο είχε αθλοθετηθεί με το ποσό των 2.000 ευρώ από την Ασφαλιστική Εταιρία «ΙΜΠΕΡΙΑΛ – ΕΛΛΑΣ» εις μνήμη του ιδρυτή της Σάββα Τζανή.

Γενικές Αρχές της Ιδιωτικής Ασφαλίσεως, Α’ & Β’ έκδοση, Αθήνα, 1987 και Γ’ έκδοση, Αθήνα, 1999

«… έργο αξιόλογο και ίσως η μοναδική επισκόπηση των αρχών της Ιδιωτικής Ασφαλίσεως που υπάρχει στον τόπο μας». Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών,( εγκύκλιος υπ’ αρίθμ. 13216/22.6/1987)

Έτυχε θερμότατης υποδοχής από την ελληνόφωνη ασφαλιστική αγορά, Ελλάδας και Κύπρου η οποία λειτουργεί κατά τα αγγλικά πρότυπα.
Περιελήφθη στη διδακτέα ύλη του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Κυπριακό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών και στην Β’ τάξη των λυκείων της χώρας όπου διδασκόταν ιδιωτική ασφάλιση.

 
 

«Η ιδιωτική Ασφάλισις εν Ελλάδι» - Γενικόν Μέρος, Πτυχιακή εργασία, Αθήνα, 1964

Απέσπασε άριστη κριτική από τον καθηγητή Ιωάννη Κουτσογιάννη. Βραβεύτηκε με δύο χρηματικά βραβεία των 5.000 δραχμών το καθένα από την Εμπορική Τράπεζα και την Ασφαλιστική Εταιρία Φοίνιξ. Περιελήφθη στη διδακτέα ύλη του Ινστιτούτου Τραπεζικών και Οικονομικών Σπουδών του Ομίλου Επιχειρήσεων της Εμπορικής Τράπεζας.